Makumatkasi toimittajat

Marraskuun alussa meille satoi pysyvä lumi. Uusi kausi käynnistyy jälleen ja on ilo kertoa teille mistä tämän kauden annoksemme koostuvat. Olemme ylpeitä loistavista toimittajistamme jotka kalastavat, metsästävät, kasvattavat ja keräävät teitä varten raaka-aineita joista valmistamme maukkaat ateriat Pihvikeisariin ja Sarakkaan.

Poronlihan saamme Mustosen Eerikiltä Unarin-Luusuasta, Kotaporosta, josta meille tulee paistikäristys, sisäfile, maksa, kieli, poron verimakkara sekä kylmäsavuporo. Savustetun poronsydämen valmistaa Pääkkölän Matti Raattamasta. Hirvenvasat kaatoi meille perinteisesti Kolarin metsästäjät ry.

Karhuja saimme tänä vuonna kolme ja kaikista kaupat teimme ensimmäisen kaatoviikon aikana. Kaksi karhua saimme Sallasta ja kaatajina olivat: Tauno Vähä sekä norjanharmaa pystykorva Herkko ja Jukka Kenttämaa sekä jämtlannin pystykorva Tami. Pohjois-Karjalan Valtimon karhun kaataja oli Jere Suhonen sekä norjanhirvikoira Kalliokaiun Piitu. Kiitos urheille karhun metsästäjille ja koirakavereille.

Metso tulee lain mukaan joen toiselta puolelta Ruotsista koska suomalaista emme saa myydä. Riekot ja jänikset meille pyytää Juho Keskitalo Enontekiön Vuontisjärveltä.

Karitsamme kasvattaa Martti Kinisjärvi Kaalimaan tilalla Pokan kylässä.

Villisikamme kasvattaa Kaukosessa Erkki Similä ja voitte maistaa villisian lihaa mustavahakas sienen kanssa Kotaravintola Sarakan puolella noutopöydässä. Sienet on kerätty Ylläsjärveltä.

Lapin Kaamosliha/Ari Lohiniva savustaa meille hirven ja karhun lihamme sekä purkittaa täysliha säilykkeet kuten karhu ja vorschmack.

Maukkaat pihvilihat toimittaa meille Baron´s Food.

Inarin siian meille kalastaa Veikko Kiviniemi ja miedosti savustetun raudun sekä kuhan meille toimittaa Calasta Oy Jäälistä Oulun läheltä jolta saamme myös kylmäsavulohen. Pöyrisjärveltä saamme ahventa, taimenta sekä siikaa nuorilta kalastajilta Marjo Maggalta ja Miikka Vanhapihalta. Savumuikut toimittaa Kuusamon kalajaloste Kuusamon kitkajärvestä. Haukea meille kalasti Pääkkölän nuoret miehet Raattamasta ja Pekkalan Jouko Ylläsjärveltä.

Oranssin Luomuporkkanan kasvattaa meille Paavo Pulkkinen Haukivuoresta. Keltaisen ja violetin porkkanan sekä palsternakan kasvattaa Jaakko ja Minna Räsänen Tuusjärveltä. Luomunauriin kasvattaa Pentti Rantatorikka Tervolasta. Valkosipulit ja chilit kasvoivat tänä vuonna meillä Kurtakossa hyvin, omassa puutarhassa. Kokonaisen ohrasuurimon toimittaa Alatalon mylly Tervolasta. Chevre-vuohenjuuston valmistaa Kolatun juustola Somerolla. Lapinjuuston meille valmistaa perinteitä vaalien Maakerkelän juustola Kemijärvellä. Kirnuvoin valmistaa Peltolan juustola Suonenjoella.

Tuoretuotteet toimittaa Tunturin tuoretuote "Pottu Timppa" Kaukosesta.

Tänä vuonna sienet kasvoivat hyvin Ylläksen maisemissa. Tatteja saimme runsaasti sekä pikkurouskuja joista teimme etikkasieniä. ”Sienimies" Esko Holopainen Vaalasta toimittaa suolasienet. Tänä vuonna männyntuoksuvalmuska eli matsutakesato oli erittäin hyvä näillä seuduilla. Käytämme sitä mausteena ja valmistamme siitä myös Matsutakesuolaa

Maarianheinän kerääjänä kiitämme myös lämpimästi Gerstiä Äkäsjokisuulta, Jaanaa Kukkolankoskelta, Eijaa Rauduskylästä… Kiitämme myös Eijaa ja Marttia koska ilman heitä ei olisi maukasta salaatinkastiketta ja teräviä veitsiä… Villivihannekset ja yrtit kasvoivat erittäin hyvin kun oli viileä kesä, ei ollut tuhohyönteisiä pilaamassa runsasta satoa. Onnellinen saan olla minun luottopoimijoista marja- ja yrttipuolella, Ulla Kittilästä, Satu, Eija… sekä monta muuta. Siitä iso kiitos myös!

Oman kasvimaan sadon voitte maistaa annoksissamme. Viljelemme paljon yrttejä ja kasviksia, mm. porkkanaa ja härkäpapuja, jota voitte maistaa ravintola Sarakassa. Parhaan sadon antoivat viime kesänä 2016 chili ja ranskalainen rakuuna, joka on kasvimaamme helmi, timjami, basilika, persilja, ruohosipuli, vadelma, kehäkukka, ruiskaunokki, kumina. Ruusujuuresta nostimme toisen sadon, josta valmistetaan siirappia.

Ilman kermaa, voita, sokeria ja jauhoja sekä paljon muitakin kuivatuotteita tarvitsemme ja ne toimittaa meille Meira Nova Oulu. Kasvishovi Oulusta on myös suuresti matkassa ja toimittaa meille varsinkin marjapuolen juttuja.

Näistä syntyy taas mieleenpainuva ja maukas Makumatka Pihvikeisarissa ja Sarakassa.

Tervetuloa!

Jaana, Tomi ja henkilökunta

Kiitos urheille karhunmetsästäjille ja koirakavereille.