Makumatkasi toimittajat

2015-2016

Marraskuun alussa meille satoi pysyvä lumi. Uusi kausi käynnistyy jälleen ja on ilo kertoa teille mistä tämän kauden annoksemme koostuvat. Olemme ylpeitä loistavista toimittajistamme jotka kalastavat, metsästävät, kasvattavat ja keräävät teitä varten raaka-aineita joista valmistamme maukkaat ateriat Pihvikeisariin ja Sarakkaan.

 

Poronlihan saamme Mustosen Eerikiltä Unarin-Luusuasta, Kotaporosta, josta meille tulee paistikäristys, sisäfile, maksa, kieli, poron verimakkara sekä kylmäsavuporo.

Savustetun poronsydämen valmistaa Pääkkölän Matti Raattamasta.

Hirven vasat kaatoi meille perinteisesti Kolarin metsästäjät ry.

 

Karhut saimme tänä vuonna Posiolta Sami Mursun kaatamana. Erittäin harvinainen tilanne kun saa kolme karhua kerralla kaadettua. Apunaan hänellä oli koirat Riikosen Rainmaker ja Arialin Remu.Kaikki kolme karhua päätyi meille Ylläsjärvelle.

 

Metso tulee lain mukaan joen toiselta puolelta Ruotsista koska suomalaista emme saa myydä. Riekot ja jänikset meille pyytää Juho Keskitalo Enontekiön Vuontisjärveltä.

Karitsamme kasvattaa Martti Kinisjärvi Kaalimaan tilalla Pokan kylässä.

 

Villisikamme kasvattaa Lapin kaamoslihan Ari Lohiniva ja tänä vuonna se on tarjolla Sarakan puolella noutopöydässä. Ari savustaa myös hirven ja karhun lihamme sekä purkittaa täysliha säilykkeet kuten karhu ja vorschmack.

 

Maukkaat pihvilihat toimittaa meille Baron´s Food, Viskaalin tila Muhokselta sekä Lihakauppa Roslund.

 

Inarin siian ja Raudun meille toimittaa Calasta Oy Jäälistä Oulun läheltä jolta saamme myös kylmäsavulohen. Tornion kalajaloste valmistaa meille graavisiian ja savumuikut Kuusamon kalajaloste Kuusamon kitkajärvestä. Haukea meille kalasti Pääkkölän nuoret miehet Raattamasta ja Pekkalan Jouko Ylläsjärveltä sekä Kumpulan Teemu Kurtakosta.

 

Oranssin Luomuporkkanan kasvattaa meille Paavo Pulkkinen Haukivuoresta. Keltaisen porkkanan kasvattaa Jaakko ja Minna Räsänen Tuusjärveltä. Luomunauriin kasvattaa Pentti Rantatorikka Tervolasta. Valkosipulit ja chilit kasvoivat tänä vuonna meillä Kurtakossa hyvin, omassa puutarhassa. Luomukiillotettu ruis ja kokonaisen ohrasuurimon  toimittaa Alatalon mylly Tervolasta. Chevre-vuohenjuuston valmistaa  Kolatun juustola Somerolla. Lapinjuuston meille valmistaa perinteitä vaalien Maakerkelän juustola Kemijärvellä. Kirnuvoin, erikoisjäätelön ja sorbetin valmistaa Peltolan juustola Suonenjoella.

 

Tuoretuotteet toimittaa Tunturin tuoretuote "Pottu Timppa" Kaukosesta. Tänä vuonna luonto oli vähän ihmeellinen, tatteja ei juurikaan ollut mutta onneksi meillä löytyy "sienimies"  Esko Holopainen Oulusta. Häneltä saimme tatit ja suolasienet. Onneksi saimme itse kuitenkin rouskuja kerättyä, joista valmistimme etikkasieniä. Tänä vuonna männyntuoksuvalmuska eli matsutake nosti lakit harvakseltaan mäntymetsiin. Saimme kuitenkin pienen saaliin josta kehittelimme matsutakesuolan.

 

Maarianheinän kerääjänä kiitämme myös lämpimästi Gerstiä Äkäsjokisuulta, Jaanaa Kukkolankoskelta, Eijaa Rauduskylästä… Kiitämme myös Eijaa ja Marttia koska ilman heitä ei olisi maukasta salaatinkastiketta ja teräviä veitsiä… Villivihannekset ja yrtit kasvoivat erittäin hyvin kun oli viileä kesä, ei ollut tuhohyönteisiä pilaamassa runsasta satoa. Onnellinen saan olla minun luottopoimijoista marja- ja yrttipuolella, Ulla Kittilästä, Anri Kurtakosta, Eveliina, Satu… sekä monta muuta. Siitä iso kiitos myös!

 

Oman kasvimaan sadon voitte maistaa annoksissamme, viljelemme paljon yrttejä ja kasviksia mm. kaalit, jota voitte maistaa ravintola Sarakassa. Parhaan sadon antoivat viime kesänä 2015 ranskalainen rakuuna joka on kasvimaamme helmi, timjami, basilika, persilja, ruohosipuli, vadelma, kehäkukka, ruiskaunokki, tomaatti sekä chilit. Ruusujuuresta nostimme ensimmäisen sadon, josta valmistetaan siirappia.

 

Ilman kermaa, voita, sokeria ja jauhoja sekä paljon muitakin kuivatuotteita tarvitsemme ja ne toimittaa meille Meira Nova Oulu. Kasvishovi Oulusta on myös suuresti matkassa ja toimittaa meille varsinkin marjapuolen juttuja.

 

Näistä syntyy taas mieleenpainuva ja maukas Makumatka Pihvikeisarissa ja Sarakassa.

Tervetuloa!


Jaana, Tomi ja henkilökunta

Alatalon Myllyn ohraa, Lukkarisen Allan valkosipuleita sekä meillä kasvatettuja kehäkukkia.